Heerenveen is Sport! Of je het nu wil of niet. Een lange historie van voetbal (Abe Lenstra, Jeffrey Talan, Luciano Narsingh), schaatsen (Thialf, Sven Kramer, Antoinette de Jong, Jillert Anema, Jeroen Otter) en opleidingen van het Cios (Foppe de Haan, Henk de Jong, Diedert Frankema, Gerard Speerstra) maken dat inwoners en mensen Heerenveen associëren met sport. Het is wat ons uniek maakt, en ik ben daar trots op.
Onlangs presenteerden we de economische effecten van alleen al de topsport. Die zijn groot, ruim 50 miljoen euro gaat er om in de economie rondom de vier topsport onderdelen (sc Heerenveen, sportstad, CTO en Thialf). Niet op basis van een schatting, maar met bedragen uit vastgestelde jaarrekeningen. Banen in de horeca, in het onderhoud, schoonmaak, winkels, medische sector etc. Een schone economie, een gezonde economie en eentje die aanzet tot enthousiasme, trots en strijdlust om de beste te willen zijn. Tenminste dat dacht ik….
Nu de gemeente in financieel zwaar weer is geraakt is een zoektocht gestart naar financieel herstel. En waarschijnlijk omdat er zoveel sport rond de plaats Heerenveen hangt denken veel mensen: zoek het bij de sport. Minder geld naar de sport! Dat scoort! Maar kan het ook en wat levert het op?
De gemeente is waar het gaat om sport vooral verantwoordelijk voor het op peil houden van het voorzieningenniveau van de breedtesport. Het is geen wettelijke taak, maar het is vrijwel onomstreden dat een gemeente in Nederland het sporten en bewegen (vooral bij kinderen) stimuleert. In 2017 werd Heerenveen sportgemeente van Nederland. Niet vanwege de prestaties van topsporters, maar vanwege het breedtesportbeleid. We bieden we kennis en ondersteuning aan het onderwijs en sportverenigingen in de vorm van onze buurtsportcoaches. En wat dacht je van al onze sportaccommodaties (voetbalvelden, gymzalen, atletiekbaan, hockeyvelden, korfbalvelden enzovoorts.) deze moeten onderhouden worden en zo nu en dan is er groot onderhoud of vervanging nodig. Daarvoor heeft de gemeentelijke begroting jaarlijks zo’n 3 miljoen euro beschikbaar. Ruim 10.000 inwoners maken dag in dag uit gebruik van die voorzieningen. Je zou er op kunnen bezuinigen. Maar begin dan met het (naar beneden) bijstellen van de prijswinnende beleidsdoelen. Het resultaat zal zijn dat er minder ruimte (dichtbij) is om je sport uit te oefenen. Of dat sporten alleen nog beschikbaar is voor mensen die het zelf kunnen betalen.
Minder geld naar topsport, dat scoort! En dat bedoelden we wethouder….
Okay, we kunnen het afzetten tegen de economische waarde van de topsport (de 50 miljoen) weet u nog. Er gaat geen structureel geld naar de topsport in Heerenveen. Niet naar SC Heerenveen, niet naar sportstad, niet naar het CTO en niet naar Thialf. Je kunt er eenvoudigweg geen grote besparing halen. Ik weet dat dat te mooi klinkt om waar te zijn. Maar echt, SC Heerenveen en Sportstad draaien tot nu toe zonder een geldstroom van de gemeente. Het CTO heeft vooral Rijks en Provinciaal geld en bestaat bovendien vooral uit het ondersteunen van inhoudelijke programma’s. Ze hebben zelf geen vastgoed in eigendom. En Thialf is volledig op kosten van de provincie vernieuwd, geen geld van de gemeente.
Het is waar, Thialf heeft het zwaar. Het blijkt niet mogelijk om in de hal waar topsport, breedtesport, evenementen en congresvoorzieningen samen komen rendabel te krijgen. En dus vraagt dat van de eigenaren aandeelhouders actie. Dat kan zijn niets doen: Thialf zal dan sluiten op termijn. Maar je kunt als eigenaar ook je verantwoordelijkheid nemen. Onderdeel van de financiële opgaven van de gemeente is dan om ook te kijken of ze Thialf financieel kan steunen. Vooral ook voor al die inwoners van onze gemeente en provincie die zo graag zelf een rondje schaatsen, op ijshockey zitten of die in oranje uitdossing talenten en toppers komen aanmoedigen.
Van de gemeente is 0,4 miljoen nodig voor Thialf. Die inzet gaat vooral naar de renovatie en exploitatie van de 65 jaar oude ijshockeyhal. Hard nodig volgens de gebruikers bij de IJshockeyclubs en bovendien ook een kans om het voor betalende gebruikers interessanter te maken om activiteiten op Thialf te ontwikkelen. Denk aan kunstrijden, curling en shorttrack.
Je kunt die 0,4 miljoen niet doen, dan nog heeft Heerenveen een structureel tekort van 7,5 miljoen. Minder naar topsport levert niets op, minder op breedtesport kan maar zelfs als je helemaal niets meer aan sport zou doen “bespaar” je 3 miljoen en dat is niet genoeg.
Bezuinigen op sport scoort! Maar ik ben bang dat het een eigen doelpunt is. Als je Heerenveen wil helpen ben je trots op waar het voor staat. Scoren door tegen de sport aan te schoppen helpt niemand. En bovendien het tafelzilver (sport als unieke waarde) kan je maar een keer verkopen.
Sport is veel meer dan alleen geld. En dat het verhaal er achter het waard is om verteld te worden.