Jelle Zoetendal
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2015 JoomlaWorks Ltd.

jelle-zoetendal

 

 

 

De gemeente Heerenveen heeft prachtige dorpen en wijken en dat wil ik graag zo houden. Samen leven, is samen doen. Weer om elkaar denken en elkaar helpen. Dat is wat ik wil! Daar zet ik mij voor in: op weg naar de toekomst! U kunt mij daarbij helpen!

Sinds 02-01-2014 ben ik wethouder met de portefeuilles: Financiën & Grondbedrijf, Welzijn & Zorg, Sport & Accommodaties, Wijk- & Dorpsvernieuwing

Vragen, ideeën of een gesprek? 
Bel: 0513 61 74 04
mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. twitter: @jellezoetendal

Verslag Studiereis VSG Noord aan Noord Duitsland

on zondag, 19 april 2015.

Verslag Studiereis VSG Noord aan Noord Duitsland

Iedere twee jaar organiseert de Vereniging Sport en Gemeente (VSG) district Noord een werkbezoek. Voor de editie 2015 is gekozen voor Noord Duitsland. Het hoofdthema van het bezoek was: Wat zijn de verschillen op sportgebied tussen Noord-Duitsland en Noord Nederland? Wat kunnen we met deze verschillen? Hoe wordt het sportbeleid in Noord Duitsland vormgegeven. In dit verslag een korte impressie.

IMG 1908 1024x768

 

Dag 1: Oldenburg

We stopten bij het Kulturzentrum PFL (Peter Friederich Ludwig). Hier kregen we uitleg over de aanpak van de stadtsportbund en het Sportbüro van de stadt Oldenburg. De heer Büsselmann vertelt geanimeerd over het proces waar men in zit. De samenwerking met sportverenigingen is intensief. Het Sportbüro kan men zien als een soort van “sportbedrijf”. In de stad met zo’n 160.000 inwoners is een heel breed scala aan voorzieningen. Er is echter geen systeem waarin er wordt gereserveerd voor vervanging. Op termijn is een “herinvestering” van zo’n 8 miljoen nodig. Om geld binnen te halen is er een (in mijn ogen) ingewikkeld systeem ontworpen waarbij via formules leden en gebruikers moeten
meebetalen. Het lijkt allemaal behoorlijk veel administratief werk met zich mee te brengen. De “Richtlinien” die net zijn vastgesteld moeten hun effect nog bewijzen. We sluiten af met een kort woordje van Frau Bürgemeisterin Eilers-Dörfler die ook kort stilstaat bij de politieke gevoeligheid van het onderwerp sport. In campagnetijd is iedereen enthousiast, maar wanneer het op keuzes aankomt blijkt het ingewikkeld en is de invloed van sommige verenigingen en sportbonden groot. (meer op http://www.ssb-oldenburg.de)

 Dag 1: Lübeck

We reizen verder naar de stad Lübeck (circa 215.000 inwoners). 

IMG 1924 1024x768

De G7 top verlaat net de stad, wij checken in. En beginnen met een rondvaart rond de stad. Onderdeel van de reizen is ook het kennismaken met andere bestuurders, beleidsmedewerkers, adviseurs en het bedrijfsleven uit Noord Nederland.

 

 

Dag 2: Lübeck

We stappen (voorzien van Oranje petje) op de fiets voor een korte tocht door de stad. We komen aan bij de Hansehalle. De grootste sporthal van Lübeck. De hal oogt gedateerd, maar is wel de trots van de afdeling Schule en Sport van de stad. De heer Thorn geeft een toelichting op de organisatie van de gemeente. In tegenstelling tot Oldenburg is hier niet de combinatie met Cultuur maar juist de combinatie met onderwijs gelegd. Er zijn circa 80 sporthallen in de stad. 

IMG 1917 1024x768

Naast de heer Thorn waren ook Ingo Schubert, Sportstättenbereichsleiter en Joachim Giesenberg vom Turn- und Sportbund und Bezirkshausmeister Thomas Schlinkert aanwezig. Laatstgenoemde is een soort van “huismeester” van de hal die plaats biedt aan 2.600 toeschouwers. Handbal is de belangrijkste sport in deze hal. Het meest winstgevend is de jaarlijkse Erotiekbeurs geeft Thomas toe. Het verhuren van de hal voor dergelijke niet sport gerelateerde evenementen gebeurt niet vaak in verband met de vloer. We maken een rondje door het gebouw en zien dat hoewel niet modern, de hal wel een degelijke indruk maakt. Sporttechnisch laat de hal te wensen over, laat ik mij door de Nederlandse meegereisde experts vertellen. Met name de vloer, de verlichting en de hygiëne regels voor de kleedkamers zouden in Nederland tot een andere inrichting leiden. Bij het bezoek is ook de lokale media aanwezig (kijk op: http://www.hl-live.de/aktuell/textstart.php?id=98322

We stappen op de fiets en steken dwars door de stad naar een nieuwe gymzaal vlak bij een school. Deze zaal maakt een mooie nieuwe indruk met een mooie verende en dempende vloer. Opvallend is dat de kleedkamers zowel boven als onder (dus gestapeld) zijn vormgegeven. Dat zouden we in Nederland niet snel doen.

 

IMG 1919 1024x768

We fietsen verder en komen uit bij de zeilvereniging. Sinds jaren heeft Lübeck een vijftal zeilverenigingen. Een zeer actieve club. De gemeente heeft mee geïnvesteerd in de grond en de kleedkamers. Deze investering heeft wel tot de nodige politieke discussie geleid (aldus Thorn) omdat het gelegen is op een stuk grond waar ook met woningbouw het nodige aan geld te genereren was geweest. De zeilvereniging heeft nu echter een zeer mooie plek gekregen en is er heel blij mee. We eindigen met een fietstocht met een gids die ons de historisch stad laat zien.

 

Dag 3: HamburgIMG 1928 1024x768

Al vroeg vertrekken we naar Hamburg voor een bezoek aan de vernieuwde wijk Wilhelmsburg. In de aanloop naar de Internationale Garten Show in 2013 is deze achterstandswijk grondig aangepakt. Naaste het opnieuw inrichten van het buitengebied is er een imposant nieuw zwembad verrezen. Het zwembad met een investeringsvolume van ongeveer 15 miljoen heeft in 2013 de prijs “zwembad van het jaar” gewonnen. We maken een rondgang door het zwembad met onder meer de architect de heer Elmar Männer en door de technische ruimte met één van de ingenieurs achter de installatie 

(http://www.baederland.de/bad/schwimmhalle-inselpark.html) . Wat opvalt aan het zwembad is de enorme hydraulische deur. Die over een lengte 75 meter te openen is. Van de bouwsom neemt deze deur ruim 2 miljoen op zich. Ook bij de inrichting is veel aandacht besteed aan de zichtlijnen (waardoor er minder toezicht nodig is) en het beheer en onderhoud. 

 

IMG 1937 1024x768

De verlichting is vooral via daglicht. Ook de warmte (op de zuidkant van het gebouw) wordt gebruikt om onder andere de ruimtes te verwarmen.

 

 

 

 

 

 

In het buitengebied zien we een mooi skatepark, mogelijk een inspiratie 

IMG 1944 st

voor plannen in Heerenveen. De meegereisde collega’s weten echter dat de financiering van dergelijke projecten altijd lastig is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We reizen verder naar de andere kant van Hamburg waar we een beachvolleybal zaal bezoeken. 

Deze particuliere (bedrijfsmatige) hal heeft 9 beachbanen binnen en nog eens 8 buiten banen. 

IMG 1946 1024x768

Met name door verjaardagspartijen en studentengroepen kan de hal zichzelf bedruipen. Bij de bouw is wel gebruik gemaakt van subsidies etc.

 

 

 

 

 

We stappen weer in de bus en reizen door naar Bremerhaven. Hier brengen we een bezoek aan een wedstrijd inde Basketball Budesliga (BBL). We zijn natuurlijk voor te thuisploeg en tevens underdog die op de 14e plek staat (van de 18) terwijl Bonn op de 4e plek staat. Het stadion is groot, maar niet helemaal uitverkocht. De sfeer is er niet minder om.

IMG 1958 1024x768

 

Rondom de opkomst etc. is er veel show. De thuisploeg (Eisbären Bremerhaven http://dieeisbaeren.de/ ) staan lange tijd voor en krijgen zelfs een puntenverschil van 10. Echter in de tweede helft is Telekom Baskets Bonn sterker en deze wint dan ook uiteindelijk met 71-78. We maken nog een korte ronde door de hal en vertrekken dan naar het hotel. Op dag 4 staat alleen de terugreis op het programma.

Al met al een leerzame reis. Met zowel buitenlandse voorbeelden, als het opdoen van inspiratie uit gesprekken met het meegereisde gezelschap. Zeker voor herhaling vatbaar. 

eisbarn

 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Facebook